Početna / Čapljina, Ljubuški, Grude

Čapljina, Ljubuški, Grude

Pođete li uz rijeku Trebižat, naći ćete se u ‘srcu Hercegovine’, jedinstvenom tropletu Ljubuški-Čapljina-Grude, koji plijeni svojom raznolikošću i bogatom prirodnom i kulturno-povijesnom baštinom.

Općina Čapljina se nalazi u zaleđu sjeveroistočne obale Jadranskogmora i to uz donji tok rijeke Neretve. Neretvi u Čapljini pritječu rijekeBregava i Krupa, ali i rijeka Trebižat. Sve četiri, svojim prirodnim
raznolikostima, bogatim krajobrazom, plijene putnike namjernike.
Rijeka Krupa je stvorila prirodni fenomen, močvaru Hutovo blato,jedno od najpoznatijih zimovališta ptica u ovom dijelu Europe.
Uz prirodnu se baštinu Čapljina, čiji su prvi stanovnici starosjedilačkiilirski narodi, može ponositi i bogatom kulturno-povijesnom riznicom, posebice ostatcima prekrasne rimske utvrde u Mogorjelu, te starog grada Počitelja, tipičnog primjera orijentalne kulture, traga petstoljetne vladavine turskih osvajača.

 

Općina Ljubuški leži na rijeci Trebižat u srcu Hercegovine.
Ljubuški ima sreću da baš u tom kraju rijeka Trebižat pravi jedne od najljepših slapova koji se mogu vidjeti u cijeloj Bosni i Hercegovini,
a najpoznatiji su Kravica i Koćuša. Pored svojih prirodnih ljepota, koje joj daju i epitet zdrave gastronosmke oaze, općina Ljubuški je poznata i po značajnoj kulturnoj i povijesnoj baštini.
Na raznim lokalitetima širom općine mogu se naći ostatci iz gotovo svakog razdoblja ljudske povijesti. Vrijedi izdvojiti: starorimski logor u Gračinama, Humačku ploču, tvrđavu na vrhu Buturovice, te stećke u Studencima, Bijači i Zvirićima.

 

Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, na rubovima plodnoga Imotsko-bekijskog polja, te pripada širem prostoru omeđenom Biokovom na jugu, te planinskim masivima Vrana i Čvrsnice na sjeveru. Grudski krajolik obrastao je niskim raslinjem tipičnim za kraške krajeve. Blizina mora daje mu blagu mediteransku klimu.
Znamenitosti ovoga kraja su vodena oaza Peć Mlini, te mnoge jame i pećine od kojih je najpoznatija Ravlića Pećina. Kraškom
krajoliku posebnu čar i neobičnost daje i voda, posebice jezero Krenica, te rijeka Trebižat, koja svojom ljepotom ostavlja bez daha. Povijest ovog kraja doseže do davno zaboravljenog četvrtog stoljeća o čemu svjedoče ostatci koje pažljivo čuvaju franjevci samostana u Gorici.