Početna / Upoznavanje s tradicijom i kulturom života i rada

Upoznavanje s tradicijom i kulturom života i rada

Na raspolaganju su Vam različiti tematski sadržaji koje je moguće organizirati kao dodatak tijekom Vašeg boravka.
Predlažemo da nikako ne izostavite upoznati se s tradicijom i kulturom života i rada ovdašnjeg čovjeka, te iskušati neke od ponuđenih aktivnosti.

Priča o duhanu  (Posjet proizvođaču duhana) - Hercegovački duhan je jedan od najkvalitetnijih u Europi, a neki tvrde i u svijetu. Iako je sustav bio nemilosrdan prema uzgajivačima, pa su mnogi i život izgubili zbog njega, tradicija uzgoja tog hercegovačkog žutog zlata sačuvana je sve do današnjih dana. Kada vam jednom u nosnice uđe miris sušenog hercegovačkog duhana, teško ga je ikada zaboraviti, ako se tomu pridoda bajkovita slika nanizanih sušenih listova, te tradicionalno ‘križanje’ duhana, samostalno ‘motanje’ škije... vratit ćete se opet.

 

Posjet staroj mlinici i priča o kruhu- grgoljenje vode, huk mlinskoga kola, meljava žita i miris brašna nekima će biti jedinstven i nikad prije doživljen ugođaj, a drugima vraćanje u djetinjstvo. Prije kojih stotinjak godina pred hercegovačkim mlinicama sve je bujalo od života, danas su one vrijedan dio gospodarske i etnološke baštine, ali i svjedoci pučkoga života i tradicijskoga graditeljstva u slikovitim mediteranskim krajolicima.

 

 

 

Priča o medu (Posjet proizvođaču meda i degustacija) - Kadulja, vrisak, ali i drugo hercegovačke ljekobilje osnova je najpoznatijim i najpriznatijim hercegovačkim medovima. Doći u Hercegovini, a ne probati hercegovački med stvaran na ljekobiljem bogatim pčelinjim ispašama, bio bi veliki propust.

 

Tečaj kuhanja tradicionalnih jela - salata od divljih kuka, raštika na tradicionalni hercegovački način, hercegovčka tava s vinogradskim puževima, kukama i mladim lukom, pogača od tri vrste brašna,  jela ispod sača,.....Želite u krugu prijatelja osjetiti čar druženja uz spravljanje ‘dobrog zalogaja’ ili koristeći kuhinju ojačati timski duh, sasvim je svejedno. Omogućit ćemo vam da, prije gozbe, ravnopravno sudjelujete u pripremi jela, kao i prigodnom dekoriranju stola. Neizoistavna je i kapljica Žilavke i Blatine,  koje vam, prema vašoj želji, mogu predstaviti hercegovački vinari ili sommelieri.

 

Priča o vinu (posjet vinskom podrumu / vinariji) - Hercegovina je bogomdani prostor za uzgoj vinove loze zahvaljujući plodnoj zemlji, pogodnoj klimi i žilavom čovjeku koji je, unatoč svim povijesnim previranjima i okupatorima, opstao na ovim prostorima. Vino iz Hercegovine osvajalo je najznačajnije nagrade na najvećim izložbama, pilo se na carskom dvoru u Beču, našlo se i na trpezi japanskog cara, a slavni Pablo Picasso, koji je naslikao plakat za film “Bitka na Neretvi”, od Veljka Bulajića nije želio novac – izrazio je želju tek za vinima, pa se na njegovom stolu našla i hercegovačka ‘Blatina’! Hercegovački vinogradi, uz raskoš okusa hercegovačke Žilavke i Blatine, u toplini kutaka vinskih podruma, otkrit će vam i nepoznate priče. Uz probrana vina, možete kušati i najbolje hercegovačke pršute i sireve.

 

Priča o maslinama (Posjet proizvođaču maslinova ulja) - Posjet maslinicima i uljari za proizvodnju maslinova ulja uz kušanje različitih sireva ili tradicionalnih jela s obiteljskih gospodarstava doživljaj je nezaboravan. Obiđite s nama neke od maslinika u Ljubuškom, Čapljini, Neumu i vidite kako se i na kamenu i kršu uz kvalitetna vina stvara i sve prepoznatljivije hercegovačko djevičansko maslinovo ulje vrhunske kvalitete.

 

 

Priča o ljekobilju (posjet proizvođaču ljekobilja): Ono čime se Hercegovina voli pohvaliti to je obilje ljekovitog bilja: kadulje, vrijeska, majčine dušice, smilja,.... kao i dugogodišnjom tradicijom prikupljanja i uzgoja ljekovitog bilja i pravljenja prirodnih ljekovitih pripravaka. Upoznajte se s bogatim nasljedstvom, tajnama hercegovačke fitoterapije i saznajte blagotvorno i ljekovito djelovanje hercegovačkih pripravaka.